منتديات بستان ذوي الاحتياجات الخاصة

http://bostan-5as.ibda3.org
 
الرئيسيةاليوميةس .و .جالتسجيلدخول
المواضيع الأخيرة

شاطر | 
 

 أكلات مصرية على كيفكم

استعرض الموضوع السابق استعرض الموضوع التالي اذهب الى الأسفل 
كاتب الموضوعرسالة
رهف الإحساس
غيث بستان جديد
غيث بستان جديد



عدد المساهمات : 86
تاريخ التسجيل : 06/12/2010

مُساهمةموضوع: أكلات مصرية على كيفكم   الأحد 12 ديسمبر - 19:26



اليوم سوف اقدم لكم اشهى المأكولات من جميع بلدان العالم على اجزاء مختلفة

واول ما سأقدمه لكم المأكولات المصرية وهذا الموضوع سوف يضتمن الجزء الاول

وبمشيئة الله تعالى سوف تكتمل الموسوعة ان شاء الله



(الجزء الاول )



(الكشرى المصرى )



المقادير

1- نصف كوب عدس اصفر

2- 2 كوب ارز مصرى

3- 3 بصلة كبيرة او 4 بصلات

4- زيت لتحمير البصل كل واحدة تختار كمية الدهون الناسبة لها بس المهم تكون كافية لتحمير البصل

مقادير التزيين

1- كيس مكرونة متوسطة الحجم

2- نصف كيس شعرية او كيس انت وراحتك

3- عدس بجبة وطبعا دة غير العدس الاصفر

4- حمص شامى منقوع ومسلوق وهاقولكم الطريقة برضة

5- تجهيز الصلصة وهاقول عليها بالتفصيل

الطريقة

يحمر البصل فى الزيت جيدا الى ان يصبح غامق اللون ثم يرفع وييصفى جيدا ويوضع على ورق ماص للزيت ورق مطبخ

ثم يحمر قليل من الشعرية الى ان تصبح بنى فاتح مع تجانس اللون ثم نخلط الارز مع العدس الاصفر ثم يتم يتم وضعهم على

الشعرية ثم نوضع الماء المغلى وعلية ملح وكمون ونغطى علية ثم بعد ان يتشرب معظم الماء نخفف النار علية حتى لا يشيط

ثم نسلق المكرونة نضعها فى ماء مغلى وعليه ملح وملعقتين زيت او ملعقة

ونسلق العدس بجبة ويفضل ان يكون منقوع فترة لاتقل عن ثلاث ساعات ويسلق فى ماء وعليه قليل من الملح والكمون

ثم نحمر الشعرية حتى يتجانس لونها البنى المحمر يعنى فاتح مش غامق قوى

ثم نضع عليها ماء مغلى وقليل من الملح حتى تتشرب كمية الماء

الصلصة

مقاديرها

1- خمس فصوص ثوم

2- 2 حبة طماطم

3- علبة صلصة كبيرة

4- ملعقتين خل او ثلاث ملاعق

5- ملعقة كبيرة سمن

الطريقة

1- توضع الطماطم فى الخلاط الكهربائى ثم نضع عليها الصلصة

2-نضع السمن على النار ثم الثوم الى ان يبدا فى الاحمرار نضيف الخل

3- نضيف عصير الطماطم

وتترك جتى تسبك قليلا ثم نضيف الملح وشطة خفيف ويمكن الاستغناء عنها

ثم نوضع فص ثوم نىء على الصلصة ثم نضع حوالى نصف كوب ماء

بس بلاش نكثر الماء علشان الصلصة متبقاش خفيفة

تجهيز الطبق

1- نضع الارز والعدس الاصفر حوالى 5 ملعقة كبيرة

2- المكرونة المسلوقة حوالى كبشة

3- الشعرية وانا عن نفسى احبها كثيرة

4- العدس بجبة المسلوق جيدا

5- نضع كبشة صلصة

6- نضع البصل المحمر




(الكبدة الاسكندرانى )



1/2 كيلو كبده تقطع شرائح

2 ملعقه صغيره توم مدقوق

2 ملعقه خل

2 ملعقه زيت

2 ليمونه

2 ملعقه كمون

ملح و فلفل

توضع الكبده فى هذه التتبيله لمده ساعتين ثم فى طاسه نقدح معلقتين كبار زيت و نسوى فيهم الكبده و قرب ما تستوى

نقطع فلفل اخضر و طماطم فوقها بس تكون قطع صغيرة و نتركها تستوى مع بعضها

ملحوظة

إن الكبدة ماتحبش النار الكتير.. يعنى بالكتير من 7-10 دقائق على نار هادية لحد ما لونها يتغير....




(الفلافل (الطعمية ) )



المقادير

½ 2 كوب فول بدون قشر (مدشوش)

¼ كوب بقدونس طازج

1 بصلة متوسطة مقطعة

8 فص ثوم

¼ كوب كزبرة خضراء وشبت

½ كوب كرات

1 ملعقة صغيرة كزبرة جافة

½ ملعقة صغيرة بكربونات صودا

1 ملعقة كبيرة ماء

ملح

¼ ملعقة صغيرة شطة

¼ ملعقة كمون مطحون

¼ ملعقة بهارات

سمسم للتزيين

زيت للقلي

الطريقة
- يُغسل الفول وينقع لمدة 8 ساعات ويُغيَّر الماء بين الحين والآخر.

- يُشطف الفول جيداً ويصفى من الماء.

- تُخلط الخضراوات مع الفول.

- تُفرم المحتويات في مفرمة اللحم، أو بخلطها في ( Food Processor ) مرتين أو ثلاثة إذا تطلَّب الأمر حتى تصبح ناعمة.

- تُذاب بكربونات الصودا في الماء وتضاف إلى الخليط ثم تضاف التوابل وتقلب جيداً.

- يُوضع الزيت في مقلاة على نار متوسطة حتى تصل درجة حرارته إلى 350 درجة فهرنهيت.

- يُشكل عجين الفلافل إلى أقراص صغيرة قطرها 3 سنتيمتر وتزَّين بقليل من السمسم وتقلى في الزيت الساخن لمدة 5

دقائق أو حتى تنضج.

- تُقدم الفلافل بمفردها أو في ساندويتشات مع سلطة الطحينة والسلطة البلدي.

عند استخدام نصف الكمية من الحمص أو الاستعاضة عن الفول بالحمص تظل باقي المقادير كما هي.

تحشى بالجبن أو بخليط من البيض المسلوق والبهارات أو قطع صغيرة من البسطرمة (لحم مجفف).




(حمام محشى بالفريك )



أولا نبدأ بالحمام

المقادير

-----

لكل زوج من الحمام نحتاج الى

من 1\2 الى 3\4 كوب فريك أو رز (حسب حجم الحمام )

بصلة متوسطة مفرومة

ملعقة صغيرة سمن

ملح + 1\2 ملعقة صغيرة فلفل أسود أو حسب الرغبة

حوايج الحمام يعني الكبدة والأونصة

الطريقة

-----

يدعك الحمام جيدا بالدقيق والملح ويترك نصف ساعة ثم يغسل جيدا ويترك قليلا ليصفى من الماء

فى هذه الأثناء نحضر خلطة الحشو من الرز مع البصل المفروم المدعوك بالملح والفلفل + السمن + الكبدة والأونصة

أو الفريك وممكن أن يُحمر الفريك شوية قبل الحشو ثم بعد أن يبرد نضع عليه باقي المكونات ماعدا السمن لأنه قد تحمر

بالسمن

يكتف الحمام

يدعك الحمام من الداخل بقليل من الملح والفلفل

نضع الحشو سواء كان الرز أو الفريك ونترك فراغ قليل بالحمام لأن الحشو سيتمدد

تخيط فتحته من اسفل وكذلك من عند الرقبه

نسلق الحمام في الماء المغلي والمضاف اليه بصلة متوسطة صحيحه وحبهان (هيل)ثم بعد شويه نهدي النار ونضع فص

مستكة ويترك حوالي ساعة وفي نصف وقت النضج نضع قليل من الملح معه

بعد النضج يرفع طبعا من الحلة ويترك ليجف وهذا ضروري جدا

ثم يحمر في السمن ويقلب على كل الجوانب نرش عليه قليل جدا من الملح والفلفل وننزع منه الخيط بحرص ثم يقدم




(بط محشى )



نفس الطريقة السابقة بتاعة الحمامولكن البط يأخذ كمية فريك أكثر وهذا يتوقف على الحجم ولكن في المتوسط 2كوب تقريبا

والفريك هنا لابد أن يحمر أولا لأنه سيأخد وقتا أطول في السلق

قبل الحشو ندعك البط بنصف ليمونه من الداخل لأن البط أحيانا يكون به ظفارة ( رائحة غير مستحبة )

ثم نتبله بالملح والفلفل من الداخل

نضع الفريك بداخل البط ونترك مسافة قبضة اليد فارغة لحساب تمدد الفريك

واذا كان هناك مجال لحشو الرقبة أيضا تُحشى واذا كان جلد الرقبة مقطوع فلن نستطيع حشوها ولكنها تخيط أيضا مثل الجزء

السفلي

ويفضل ان نكتف البط بعد ذلك بالدوبار الخاص بالطهي حتي لا تتفتح

يسلق البط مثل الحمام ولكن سيأخذ ساعتين تقريبا وايضا هذا يتوقف على حجم ونوع البط لأن بعض أنواع البط تنضج بسرعة

بعد النضج نتركها تجف ثم نحمرها في السمن ان كانت صغيرة وان كانت كبيرة ولا نستطيع تحميرها بالسمن ممكن ندهنها

بصلصة الطماطم مع السمن ونضعها تحت الشواية في الفرن لعدة دقائق

ثم تتبل بالملح والفلفل




(الشكشوكة المصرية )



المكونات والمقادير :

4 بيضات- 2 بصلة متوسطة الحجم مفروم – ملعقة بقدونس مفروم – فلفل اخضر حار- 2 ملعقة زبدة - 4 حبات من الطماطم-

ملعقة كبيرة من الثوم المدقوق- ملح- فلفل اسود .

طريقة التحضير :

1- يحمر البصل المفروم مع الزبدة حتي يصفر لونه ثم تضاف ملعقة الثوم المدقوق.

2- تقطع الطماطم إلى قطع صغيرة وتضاف إلى البصل المحمر.

3- يضاف البقدونس والفلفل الاخضر الحار الي الطماطم ثم الملح والفلفل الأسود.

4- تكسر كل بيضة في طبق وتوضع بحرص واحدة تلو الأخري بشكل دائري وتترك حتي ينضج البيض دون ان يحرك او يقلب.

5- يقدم طبق الشكشوكة ساخنأ مع البطاطس المقلية .




(الحواوشى المصرى )



المقادير

1 كيلو لحم مفروم

نصف كيلو بصل مبشور

ثمن كيلو لية ضاني

ملح و فلفل

الطريقة

بنحط اللحمة المفرومة و البصل المشور و اللية و الملح و الفلفل علي بعض

اللية لو طرية

(مش مجمدة في التلاجة )

اضربيها في مطحنة الخلاط و هي هتبقي عاملة زي السمن
و لو لسة مطلعاها من التلاجة يعني جامدة

ابشريها علشان تبقي حتت صغيرة ماتبانش

بس الاحسن ان تحطيها في الخلاط او المطحنة او الكبة

(المتاح يعني)

و علي فكرة مش هيكون ليها أي ريحة زفرة خاااالص

لان الراجل اللي قاللي الطريقة قاللي ان السر في اللية الضاني

انا مابحبش اطبخ باللية و الحاجات ديه بس لما دقت طعم الحواوشي

(قبل ما اعرف ان فيه ليه)

ماحستش بطعمها خااالص

و البصل و الملح و الفلفل غطي علي طعمها خالص

حتي انا سألت الراجل قلتله مامتي بتبشر علي اللحم المفروم طماطم و بتحط فلفل اخضر

قاللي كل ده مالوش لزمة لو من غير اللية

و ممكن تقللي كميتها بأنك تحطي نص الكمية اللي قلت عليها

و بعدين تجيبي العيش البلدي و تفتحيه من الجنب و تحشي بيه اللحم المفرومة اللي بالخلطة اللي قلنا عليها

بس ماتكتريش كمية اللحمة في الرغيف علشان تستوي

و تلفيها في ورق ابيض

او ورق فويل

و تحطيه في الفرن من تحت في درجة حرارة متوسطة

لو الفرن سُخن من قبل كده الرغيف مش بياخد تلت ساعة

انا بعمل الكمية بتاعة اللحم المفروم اللي بالخلطة ديه كلها و احشي بيها عي

العيش و ألِفهم و احطها في الفريزر علشان لو ماليش نفس اطبخ اليوم ده ولا كنت بره طول اليوم

الاقي حاجة ناكل

و طبعا الطريقة ديه غير بتاعة الاسكندرانية

لانهم مش بيحشوه في عيش

دول بيعملوا عجينة و يحشو العجينة باللحم المفرومة




(المسقعة المصرية )



المقادير:

ربع كيلو باذنجان رومي

ربع كيلو فلفل اخضر

ربع كيلو بطاطس

راس ثوم كبيييرة

نصف كوب كبير خل

3 طماطم حمراء كبيرة

زيت للتحمير و لعمل صوص الطماطم

الطريقة

نقطع الباذنجان زي ماتحبي مكعبات كبيرة ماشي او حلقات او انصاف حلقات مافيش مشكلة

و نحمره في الزيت لحد ما يستوي

و نرش عليه ملح بكمون لما يطلع من الزيت و نركنه علي جنب

و الفلفل الاخضر نشقه نصفين علشان مايفرقعش اثناء التحمير

و نحمره برضه و لما يطلع نحط عليه ملح بالكمون و نركنه

و البطاطس نقطعها مكعبات و نحمرها

و نرش عليها ملح بالكمون و نركنها علي جنب

في اثناء تحمير الحاجات ديه كلها نحضر صوص الطماطم

نهرس الثوم ناعم و عليه ملح و فلفل

و نحضر حلة صغيرة فيها شوية زيت سخن علي قد الثوم

ياريت مانكترش الزيت علشان ماننساش ان الباذنجان و الباطاطس فيهم زيت مكان التحمير

و نشوح الثوم و لما لونه يبدأ يتغير نحط عليه الخل

و لما الخل يغلي نحط علي عصير ال3 طماطمات اللي قلنا عليهم

لو الفلفل بتاعك مش حامي ممكن تحطي ملعقة شطة

بتدي طعم تاني لو مشطشطة

و نسيب الخليط ده كله علي النار لحد ما الصلصة تتقل خااالص

و مايكونش فيها ماية

في طبق بايركس او صينية نحط الباذنجان و نقطعه بإدينا صغير خالص

و عليه الفلفل برضه نقطعه صغير بإدينا

و عليهم البطاطس برصه نهرسها بإدينا

لو عايزة تهرسي الحاجات ديه كلها بالشوكة مافيش مشكلة بس احنا مش عايزين نهرسهم خالص

و بعدين تجيبي صوص الطماطم و تحطيه علي الحاجات اللي قطعناها صغير ديه و تقلبي كويس

بحيث تتجانس كل حاجة مع بعض




(الكفتة المصرية )



مقادير عمل الكفتة

كل كيلو لحم مفروم

نصف كيلو أرز مصري منقوع ومصفى

ملح

ثوم

بصل

ملح

بهارات

كزبرة وبقدونس وشبت

كل المقادير توضع بالفرامه

ثم تكور أو تعمل أصابع وتقلى

المرق:

يحمس ثوم ومن ثم توضع عليه طماطم مطحونة

وتترك حتى تتسبك وتزاد ماء ساخن اللحم يشرب ماء كثير

ولما تغلي الماء ضعي اللحم واتركيه يتسبك على نار

هادئة وعندما ينضج توضع ملعقة بهارات ويراعى الملح

ممكن تضعيه بجانب الأرز بالشعيريه






منقووول
الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
soft lady
مشرف





عدد المساهمات : 1170
تاريخ التسجيل : 10/04/2009

مُساهمةموضوع: رد: أكلات مصرية على كيفكم   الإثنين 13 ديسمبر - 0:30

الله شهتييييييييييييني اختي

اول مبارح اكلت حمام محشي بالفريك اجانا من اصدقائنا بمصر

بجد شي لذيذ

يسلموووووووووووو ايديكي رهف الاحساس على اكلك الطيب

_________________
الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
*!* فــارس الكــلمـــة*!*
المدير العام للمنتدى
المدير العام للمنتدى



عدد المساهمات : 13859
تاريخ التسجيل : 21/03/2009

مُساهمةموضوع: رد: أكلات مصرية على كيفكم   الإثنين 13 ديسمبر - 4:44





هذا الطبق له مكانة خاصة جداً عندي

تتفنن الوالدة فيه جداً

و يطلع من يديها الكريمتين

{ آخر مزاج }

:)


شكراً جزيلاً لكم أختي الفاضلة
رهف الإحساس

على روعة ما قدمتِ لنا اليوم
شيىء صراحة أشعرنا بالجوع

سلمت أياديكم الطيبة
فارس



_________________
مركز تحميل الصور
الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
http://bostan-5as.ibda3.org
الجسر الوردي
غيث بستان خيِّر
غيث بستان خيِّر



عدد المساهمات : 904
تاريخ التسجيل : 02/07/2009

مُساهمةموضوع: رد: أكلات مصرية على كيفكم   الإثنين 13 ديسمبر - 9:09

الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
الفتى الطائر
مشرف





عدد المساهمات : 3502
تاريخ التسجيل : 25/03/2009

مُساهمةموضوع: رد: أكلات مصرية على كيفكم   الخميس 23 ديسمبر - 5:42

يا عيني عالمصري
Very Happy

شكرا لكي اختي رهف الاحساس

_________________
الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
عاشق الصم
غيث بستان خيِّر
غيث بستان خيِّر





عدد المساهمات : 567
تاريخ التسجيل : 25/03/2009

مُساهمةموضوع: رد: أكلات مصرية على كيفكم   الإثنين 3 يناير - 17:25

شكرا اختي رهف
ع الأكلات الروعه
الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
بركات
غيث بستان خيِّر
غيث بستان خيِّر



عدد المساهمات : 784
تاريخ التسجيل : 28/08/2009

مُساهمةموضوع: رد: أكلات مصرية على كيفكم   الخميس 11 يوليو - 22:16



شكرا لك
و بارك الله فيك
وفي انتظر جديدك


الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
 
أكلات مصرية على كيفكم
استعرض الموضوع السابق استعرض الموضوع التالي الرجوع الى أعلى الصفحة 
صفحة 1 من اصل 1

صلاحيات هذا المنتدى:لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى
منتديات بستان ذوي الاحتياجات الخاصة :: البستان المنزلي :: قطوف المطبخ العربي و العالمي .-
انتقل الى: